Näyttelyn tarina

Sen luulee olevan kylmää, mutta jos siitä tekee lumitalon, on talo lämmin. Sen luulee olevan valkoista, mutta toisinaan se on punertavaa ja toisinaan sinistä. Se voi olla hyvin pehmeätä ja se voi olla kovaa kuin kivi. Mikään ei ole varmaa.
-Tuu-Tikki pohdiskelee lunta, Taikatalvi

Latua, herra Virkkunen!

Muumijääluolan vuoden 2021 jääveistosnäyttely perustuu Muumilaakso-sarjan jaksoon ”Latua, herra Virkkunen”. Muumilaaksoon saapuu talviurheilusankari Herra Virkkunen, joka hurmaa Niiskuneidin. Muumipeikko haastaa Virkkusen talvisiin kisailuihin voittaakseen Niiskuneidin huomion takaisin.

Jääveistosnäyttelyssä pääset tutustumaan jakson tapahtumiin, aina Virkkusen saapumisesta kisailun loppuun saakka. Mukana seikkailevat useat Muumilaaksosta tutut hahmot. Reitin varrella voit nähdä esimerkiksi Pikku Myyn lähettämässä kilpailijat matkaan ja Nipsun virittämässä lumipalloansaa.

Maailman puhtaimman veistosjään tarina

"Ei siis ole lainkaan liioittelua sanoa, että SnowVillagesta, Lainiojoesta, lähtöisin oleva jää veistosmateriaalina lukeutuu maailman parhaimpiin ja ainutlaatuisimpiin." -Rami Kurtakko, SnowVillage

Kaikki alkaa Suomen Lapista pienestä lammesta lähtevästä purosta, joka kasvaa joeksi kansallispuiston halki virratessaan. Lainiojoen vesi pujottelee 35 kilometrin matkan Pallas-Yllästunturin rinteitä aina Kittilään asti, jossa Lainion SnowVillagessa joesta nostetaan maailman kirkkainta veistosjäätä.

Lainio on saamen kieltä ja tarkoittaa kohtauspaikkaa, missä ”maan alaiset” (taruston mukaan ilmeisesti maahiset) ja ”maan päälliset” eli ihmiset pystyivät kohtaamaan. Leppävirran jääluola osaltaan täydentääkin tarinaa Lainiojoen jäistä rakennettuna arktisena kohtauspaikkana.

Lainiojoen ainutlaatuisen veistosjään laatua jäärakennelmien ja -veistosten raaka-aineena parantaa se, että jää muodostuu virtaavassa vedessä. Virtaus pitää jään alapinnalla kulkeutuvat ilmakuplat pieninä ja hidastaa jäätymisnopeutta, jolloin jäästä saadaan lähestulkoon kuplatonta, lujaa ja kirkasta.

Ainutlaatuinen veistosjää 

Jääveistosten jään tarina on alkanut kuitenkin jo lähes vuosi sitten; Jää säilötään yli kesän ennen sen käyttöä seuraavana talvena. Säilöntäjakso parantaa jään laatua, sillä se tiivistyy, sinertyy ja kovenee entisestään.

Luonnonjäällä on aina oma ”sielunsa”, persoonallinen värisävynsä ja valon sirottumisominaisuudet. Luonnonjäästä tehty veistos alkaa itse loistaa valon osuessa veistokseen. Keinotekoisesti valmistetusta jäästä valo menee läpi kuin lasista. Tämä johtuu luonnonjäässä olevista pienistä ilmakuplista, jotka hajottavat valonsäteet jään sisään. Toisaalta liian runsas ilmakuplien määrä tai niiden suuri koko puolestaan heikentävät jään laatua. 

Jää on nostettu joesta sen ollessa paksuimmillaan ja parhaimmillaan eli helmi-maaliskuun vaihteessa. Ulkolämpötilan on oltava juuri sopiva: liian kylmällä ilmalla 0°c lämpöisestä vedestä nostettu jää halkeilee liian suurien lämpötilaerojen vuoksi, liian lämmin ilma taas heikentää jään laatua ja voimakas auringonpaiste voi pilata jo nostetun jään jopa tunneissa. 

Nostovaihetta edeltää koko talven kestävä valmistelujakso, jolla varmistetaan maksimaalinen kirkkaan jään osuus nostettavan jään paksuudesta.